Recenzija knjige

 

Priporočamo misli za vsak dan v letu

 

Knjiga nas uvaja v izkušnjo pristnega, osebnega spoznavanja Boga. Bog si od človeka neizmerno želi, da bi ga ta spoznaval – to je njegova želja in volja (prim. 1 Tim 2,4). Iz izkušnje spoznavanja Boga izvira življenje, ki mu lahko rečemo življenje v polnosti. To življenje ni odvisno od kakršnih koli življenjskih okoliščin, temveč izključno od našega osebnega odnosa z Bogom. On je neprestano navzoč in z nami, mi pa smo z njim le tedaj, ko si tega zavestno želimo. Željo po biti z njim, v njegovi navzočnosti, je ta knjiga prebudila v milijonih po svetu. Knjiga »V tvoji navzočnosti – naužij se miru v Njegovi navzočnosti« avtorice Sarah Young je v kratkem času postala svetovna uspešnica!

 

Duhovna spodbuda za vsak dan v letu

 

Avtorica v knjigi poskuša spodbuditi bralce, da bi se vsak dan v letu ukvarjali z določenimi razmišljanji in bi na ta način ustvarjali duhovne navade. S svojimi razmišljanji želi, da bi na dogodke in stvari začeli gledati z Božje večnostne perspektive, da bi prehajali od omejenih človeških, sebičnih, pogledov na Božjega, da bi spremenili način mišljenja in začeli razmišljati po Božje (Mr 8,33), da bi si v življenju prizadevali za bistveno in najpomembnejše (po bibličnih merilih), da bi tako Božja beseda v nas končno lahko obrodila obilne sadove (Mr 4,20).

 

Knjiga nas, enako kakor Katekizem katoliške Cerkve (2707), vabi na vsakodnevno premišljevanje Božje besede. Avtorica vsak dan vzame nekaj bibličnih vrstic in jih predstavi, izhajajoč iz celotnega konteksta in sporočila Svetega pisma, v obliki zamišljenega neposrednega Jezusovega govora bralcu. Pozor! Pri tem ne gre za Jezusova neposredna sporočila, v obliki »nareka« avtorici, ne gre za »privatno razodetje«, marveč za osebna razmišljanja, do katerih lahko prek premišljevanja pride vsak od nas. Dnevne misli avtorice so odličen zgled vernika, ki s srcem išče Gospoda in premišljuje njegove besede. Katekizem katoliške Cerkve nas spodbuja, naj si v prvi vrsti prizadevamo za premišljevalno molitev (2708). V tem je avtorica velik zgled.

 

Največja vrednost dela

 

Največja vrednost knjige je, da bralca uvede v svet premišljevanja Božje besede, v svet premišljevalne molitve, ki je v krščanskem svetu izredno zapostavljena. Na zelo preprost način uvede bralca v molitev, ki je nujna, da »poglobimo prepričanja vere, prebudimo spreobrnjenje srca in okrepimo voljo hoditi za Kristusom« (KKC 2708; 2705-2707; KKC 2655, 2688). Če bralec vsakodnevno pozorno prebira in premišljuje njena kratka razmišljanja, lahko opazi vse tri omenjene sadove premišljevalne molitve. Bralca bo spodbudila, da bo začel premišljevati še druge biblične vrstice in odlomke, slavilne, bogoslužne pesmi, liturgične in druge molitve.  Ta knjiga nikogar ne bo pustila ravnodušnega. Prevedena je v 29 jezikov, v kratkem času je postala svetovna uspešnica, prodanih prek 17. milijonov izvodov, samo na Poljskem je do sedaj prodanih prek 80.000 izvodov, na Hrvaškem prek 6.000, v Sloveniji pa prek 2.000 (v dobrih dveh letih). Za knjigo s krščansko vsebino je to neverjetna številka.

 

Zasnova knjige

 

Koliko smo do sedaj slišali ali prebrali dobrih besed, ki so nas spodbudile k sprejetju odločitve, da se bomo v nečem popravili, spremenili in postali boljši ljudje?! Izgleda, da je večina teh naših odločitev končala kakor seme, ki je padlo na prva tri tla Jezusove prilike O sejalcu. Čeprav smo se zelo trudili in se trdno odločili, nam v mnogočem ni uspelo vztrajati; nikakor nismo mogli obroditi trajnega sadu. Ne gre za to, da si ne bi želeli ali trudili, marveč nam enostavno ne uspeva. Mnogi so zaradi tega prenehali s spreminjanjem samih sebe (beri: lastna spreobrnjenja). Tolažijo in sklicujejo se na prirojen značaj, ki je zanje nespremenljiv, ali na vzgojo ipd. Ta neuspeh poskušajo nadomestiti (kompenzirati) z večjo pobožnostjo ali udejanjanjem dobrih del. Tega (pobožnosti in dobrih del) nikakor ne smemo opustiti, a spreminjanje samega sebe je daleč najpomembnejše, ker prinaša notranjo radost in mir, saj razveseljuje Boga in naše bližnje. S krstom smo se rodili za novo vrsto življenja, a zdi se, da nismo dokončno razumeli, kako to novo življenje živeti. Katere so teme knjige? Knjiga se ne ukvarja s temami, ki jih obravnavajo mnoge druge krščanske knjige – ne govori o molitvi, pobožnostih, zakramentih, žrtvah, odrešenju, odkupitvi ...

 

Uživanje Božje navzočnosti, prisotnosti

 

Redki kristjani znajo uživati v novem življenju, darovanem pri krstu. Od nekristjanov se razlikujemo najbolj po tem, da v nas po svojem Duhu prebiva Bog. Kristjani moremo torej – za razliko od vseh ostalih ljudi – uživati posebno Božjo prisotnost, kakor edino zdravi morejo uživati zdravje, edino svobodni svobodo ... Vsi vemo, da sta, uživati nekaj in uživati v tem, dva povsem različna pojma. Lahko imamo najboljši in najpravičnejši politični sistem ter najboljše vremenske pogoje, in vendar v njih ne uživamo; lahko smo popolnoma zdravi, a v zdravju ne uživamo. Lahko imamo v svoje srce izlito Božjo ljubezen, a v njej niti najmanj ne uživamo. Ta knjiga nas uvede v zavestno uživanje Božje prisotnosti.

 

Življenje v sedanjosti

 

Mnogi od nas preveč časa preživijo v preteklosti ali prihodnosti; ko razmišljamo o tem, kaj bi morali narediti bolje, ali o tem, kaj bi lahko naredili, da bi nam bilo v prihodnosti bolje, ne vidimo, kaj se nam dogaja sedaj. Mnogi so preživeli večji del svojega življenja, a niso ozavestili naravnih lepot, ki jih je Bog ustvaril, da bi v njih uživali; ne zavedajo se ljudi, s katerimi živijo in – kar je najhujše – ne zavedajo se Boga ne v sebi ne okoli sebe. Medtem ko zaskrbljeni gledamo v prihodnost, ne vidimo mnogih majhnih stvari, ki bi nas v tem trenutku lahko razveselile. Jezus nas na več mestih opozarja, da nam ni potrebno tesnobno skrbeti za jutri, ampak se moramo usmeriti na današnji dan, na sedanji trenutek. On je že v jutrišnjem dnevu in skrbi za to, kar nas bo pričakalo. Eden od glavnih predpogojev življenja v polnosti je, da se ga sploh začnemo zavedati, kajti živimo ga lahko le v sedanjem trenutku.

 

Nič nas ne more ločiti

 

Bog nas nikoli ne bo prenehal ljubiti. Ne glede na karkoli bomo storili, on nas bo vedno čakal kakor izgubljenega sina iz Lukove prilike. Nič nas ne more ločiti od Ljubezni, ki nas je odrešila na križu. Bog nas ne preneha ljubiti, mi smo tisti, ki ga zaradi različnih vzrokov prenehamo ljubiti. Po vztrajnem druženju s knjigo se bo ta resnica naselila v nas in bo slej ko prej obrodila sad. Če ne prej, se je bomo spomnili pred smrtjo, in se tedaj vrnili k Jezusu, ki nas je prišel rešit in ne obsodit.

 

Išči moje obličje

 

V vseh štirih evangelijih ni niti besede o Jezusovem telesnem izgledu, pa vendar celotno Sveto pismo opisuje Boga. Starozavezni izraz iskanja Božjega obličja ni nič drugega kot stalna želja po spoznanju Boga – želja da bi ga vedno bolj pristno spoznavali. V Janezovem evangeliju Jezus govori, da je večno življenju v spoznavanju Boga (Jn 17,3).

 

Jezus, zaupam vate

 

Knjiga nas spodbuja k neprestanemu zaupanju v Boga. Bog nam je potreben v absolutno vsaki življenjski situaciji, čeprav se tega včasih sploh ne zavedamo. Celoviti smo lahko šele tedaj, ko se globoko zavedamo, da smo združeni z njim. Ravno ta celovitost, ta popolnost, je tisto, kar nas tako neustavljivo privlači in vleče k njemu. Ko jo enkrat izkusimo, jo vedno iščemo. Ta celovitost je kot mana, ki so jo morali Judje nabirati vsak dan znova in ki jih je vsako jutro pričakala sveža.

 

Radost

 

Kakor sem mi veselimo veselja svojih otrok, tako se Bog veseli našega veselja. Nešteto je stvari, katerih se lahko stalno veselimo: človeške dobrote, resnice, miru, nežnosti, sloge, prijateljstva, odpuščanja; lepega vremena, prekrasne narave, lepe umetnosti, lastnega dela in ustvarjanja, vsakodnevne hrane, obleke ... V Božji prisotnosti se učimo zavedanja tega, kar nas lahko razveseli oziroma kakor pravi Božja Beseda – zares se lahko veselimo šele v Bogu, ko svet opazujemo z njegovimi očmi.

 

Mir

 

Živimo v svetu nemira, norenja, hitenja, strahov, neprestanih skrbi. V vsem tem lahko uživamo Jezusov mir. Ta mir izvira iz spoznanja njegove prisotnosti, njegove vsemogočnosti, njegove ljubezni. V Jezusov mir vstopamo, ko se zavedamo, da nam je na razpolago, globoko v nas in okoli nas. Knjiga nam pomaga k zavedanju ponujenega Božjega miru v Jezusu, daje nam nasvete, kako vanj vstopati in ga izkušati.

 

Spremljevalec na življenjski poti

 

Jezus je naš stalni prijatelj, ki je vse na naši poti pripravil za naše dobro. Če se ga ne zavedamo in če skozi dan korakamo z mislimi v prihodnosti, bomo zgrešili blagoslove, ki bi jih lahko prejeli le v sedanjosti. On ne bo reševal vseh naših problemov, ne bo odstranil vseh naših križev, ne bo premagal vseh naših nasprotnikov, pa vendar bomo kljub vsemu temu, v potovanju z njim, uživali. V večjih življenjskih bolečinah bomo imeli priložnost izkusiti njegovo ljubezen, v večjih stresnih situacijah bomo izkusili njegov večji mir, v življenjskih radostih se bomo naučili zahvaljenja in slavljenja njega, v osamljenosti bomo bolj izkušali njegovo bližino ... Ko se bomo naučili zavedanja njegove prisotnosti, bodo naše molitve, svete maše, naše čaščenje in slavljenje usmerjeni nanj. On bo naš cilj, vse ostalo pa samo sredstva, po katerih lahko uživamo v njegovi prisotnosti. Brezpogojna Božja ljubezen, njegova stalna prisotnost v nas, njegova stalna radost, veselje, njegov neopisljivi mir, življenje v polnosti, v celovitosti, njegovo neprestano odpuščanje ... so samo nekatera od Jezusovih obljub, ki so mnogim vernikom tako oddaljena in jim izgledajo tako utopična, da jih nedvomno imajo za krivoverstvo. Knjiga govori o pridobivanju teh obljub kot o celoživljenjskem procesu, ki se neprestano razvija ob našem pristnem spoznavanju Boga, in ki se bo zaključil v večnosti.

 

Knjiga je v obliki molitvenika in gre v malo večji žep ter v vsako žensko torbico. Brez dvoma je lahko velik dar za marsikoga, ki Boga ne pozna, ki se je oddaljil od njega, ima o njem napačne ali površne predstave, je v težki in na videz breizhodni situaciji.

 

Josip Lončar

 

Prevedel in priredil: Boštjan Hari

 

vir: book.hr

© kerigma. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani kerigma poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu kerigma
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.